Nieuws Sport TV radio
Wolter ter Haar ziet zijn laatste wens postuum ingewilligd - Foto: RTV Oost
Het condoleanceregister voor Wolter ter Haar, ingericht bij zijn werkgever - Foto: RTV Oost

Truckers brengen met speciale rouwkaravaan laatste groet aan verongelukte maatje

Hij was trucker in hart en nieren. Toen Wolter ter Haar (64) eind vorige week bij een verkeersongeval om het leven kwam, stond voor zijn familie uit Overdinkel dan ook al snel vast hoe de uitvaart eruit moest gaan zien. Zijn collega’s brengen een laatste eerbetoon als het slachtoffer komende zaterdag vanuit geboorteplaats Overdinkel per vrachtwagen wordt overgebracht naar het crematorium in Usselo.

De laatste wens van Ter Haar wordt daarmee postuum ingewilligd. Zoon Michael, zelf oud-chauffeur, zal de truck besturen. Met Wolters echtgenote Sonja naast hem in de cabine. Gevolgd door een karavaan van collega-truckers.


Alleen al Ter Haars werkgever stelt tien vrachtwagens ter beschikking. Omdat bovendien op een condoleance-bericht op Facebook honderden reacties binnenkwamen, verwacht de familie dat er spontaan een complete rouw-karavaan zal ontstaan. Met de politie zijn intussen afspraken gemaakt.

Geïmproviseerde rouwauto

Ter Haars collega’s werken momenteel aan de geïmproviseerde rouwauto, waar zaterdag de lijkkist op wordt geplaatst.


Lust en leven
Ter Haar was zijn leven lang vrachtwagenchauffeur. Het was zijn lust en zijn leven, zegt schoonzoon Ivo Noordman. “Hij zat vlak voor zijn pensioen, maar hij had al aangegeven nog niet te willen stoppen. Wilde voor zijn werkgever nog korte ritjes verzorgen.” Aan Ter Haars carrière kwam echter afgelopen vrijdag abrupt een einde bij een botsing tussen twee vrachtwagens op de snelweg A1 ter hoogte van Enter.

'Mooi gebaar'
Volgens schoonzoon Ivo Noordman heeft Ter Haars werkgever de afgelopen dagen alle steun aan de familie verleend. “Er is een rouwregister voor hem geopend en alle bijna 70 wagens hebben een rouwlint gekregen. Een enorm mooi gebaar.”


Voor directeur Frank Steghuis van het gelijknamige transportbedrijf in Denekamp spreekt dat haast voor zich: “Wolter werkte hier 14 jaar lang. Hij zou overstappen van zijn vertrouwde Scania naar een Volvo, maar daar kon hij niet echt aan wennen. Hij vroeg daarop of hij weer op zijn eigen Scania mocht rijden. 'Laat me die laatste anderhalf jaar nog op die Scania rijden', zei hij.”


Zover mocht het dus niet komen. Omdat van Ter Haars eigen, gecrashte truck niet veel meer over is, wordt het lichaam van Ter Haar in een andere vrachtwagen naar het crematorium overgebracht. “In een vergelijkbare Scania als waarmee hij zelf reed”, zegt Steghuis. “Daarvoor halen we de zogenoemde schotel weg en monteren op die plek een ijzeren plaat, waar we de kist op kunnen zetten.”


Veiligheid in verkeer
Behalve dat de familie de verongelukte trucker op deze manier een laatste groet wil brengen, wil ze ook aandacht vragen voor de veiligheid in het verkeer. De wegen zijn volgens schoonzoon Ivo momenteel overvol: “Je hoort dan ook ook voortdurend berichten over dodelijke ongelukken, deze week nog weer.”


Laatste wens
Het slachtoffer zelf ziet daarmee postuum zijn laatste wens ingewilligd. Schoonzoon Ivo: “Hij heeft het nooit officieel in een testament vastgelegd en uiteindelijk kwam dit ook te onverwacht, maar wel eens aangegeven dat zijn uitvaart er zo uit moest zien. Het is mooi dat we die laatste wens nu uit kunnen laten komen.”

(Advertentie)
Geplaatst woensdag 20 juni 2018 | 15:01Gewijzigd donderdag 21 juni 2018 | 09:02
Bekijk op RTV Oost